Maternal

Els infants més petits adquireixen els nous aprenentatges a partir de l’experimentació amb els material i objectes del seu entorn. Aquesta manipulació i exploració lliure els proporciona molt més del que nosaltres els podem ensenyar. Estructuren la ment mitjançant la informació que reben gràcies a l’observació del comportament dels materials que els oferim. A la llar d’infants treballem principalment a través d’aquesta activitat. Per dur-la a terme, primerament hem de presentar el material amb un element i progressivament anem oferint la resta. A partir d’aquí s’inicia l’observació de la relació que s’estableix amb els diferents objectes que tenen al seu abast, així doncs aconseguim que siguin ells mateixos els protagonistes de les seves descobertes i aprenentatges. A més, a través d’aquests materials el nen pot desenvolupar i augmentar el seu nivell de concentració i imaginació. D’igual manera també s’inicia en la descoberta de la lògica-matemàtica fent diferents combinacions, classificacions, seriacions, agrupacions, etc.

Com a mestres, el nostre paper és acompanyar-los en aquesta descoberta tot verbalitzant les seves accions, per tal d’afavorir el seu llenguatge verbal. És molt important aconseguir un ambient tranquil i poc distorsionat per tal que l’infant adquireixi el seu nivell de concentració i respecte vers als companys i el material.

Un cop veiem la pèrdua d’interès dels nens cap al material d’experimentació, es dona per finalitzada l’activitat, donant pas a la recollida dels objectes que s’han ofert i possibilitant la participació d’endreçar l’espai utilitzat.

Quin és el material que podem utilitzar? Pot ser qualsevol de l’entorn natural (pinyes, castanyes, fulles, sorra, petxines, pedres, etc.), de l’entorn quotidià (pintes, culleres, recipients de plàstic o de vidre, etc), de rebuig que es pugui reciclar... la llista és infinita, l’únic que s’ha de tenir en compte és que no suposi cap perill pel nen i revisar-lo periòdicament per tal de retirar aquell que s’hagi fet malbé durant el joc.

 
També et pot interessar...

On som?

L'escola està situada al centre de Puigcerdà, capital de la Cerdanya. Principal nucli urbà d'aquesta comarca, esdevé punt clau de...

llegir més »